[...] (MUFA, kwas oleinowy) w 100 g produktu (olej słonecznikowy ~ 19,3 g, rzepakowy 53,87 g). Czy tłuszcze nasycone są faktycznie tak szkodliwe, a omega-6 takie zdrowe? Nowsze metaanalizy badań randomizowanych oraz kohortowych wykazały albo brak związku, albo znikome ryzyko związane ze spożywaniem nasyconych kwasów tłuszczowych i ogólną [...]
[...] w badaniu przekrojowym w Kanadzie, naukowcy odkryli, że wyższe spożycie ultraprzetworzonej żywności było związane ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia zespołu metabolicznego, niskiego cholesterolu HDL i podwyższonego stężenia glukozy w osoczu na czczo. Jednakże spożycie żywności przetworzonej nie było związane z podwyższonym [...]
Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]
[...] które są świadome tego, jak się odżywiają, ogólnie mogą prowadzić zdrowszy tryb życia, częściej być aktywne fizycznie, unikać alkoholu, palenia tytoniu itd. Dlatego do metaanaliz i przeglądów badań należy podchodzić z odpowiednim dystansem. Rodzaje tłuszczów i ich skład (przykłady) Masło zawiera w 100 g: ~55 g kwasów nasyconych, ~20 g [...]
[...] do dobrych wyborów należą: Chondroityna - nie stwierdzono, by w jakikolwiek sposób wpływała na poprawę stanu osób z chorobą zwyrodnieniową stawów kolana lub biodra. W metaanalizie 10 eksperymentów obejmujących 3 803 pacjentów porównano, jak chondroityna i glukozamina wpływa na odczuwanie bólu przez pacjentów. Nie stwierdzono różnic [...]
[...] leków. Niemniej jednak zarówno krytycy, jak i zwolennicy zgadzają się, że potrzeba więcej badań, aby potwierdzić istnienie uzależnienia od żywności Ogólnie rzecz biorąc, wg meta analizy Elizy L. Gordon i wsp. uzależnienie od pokarmów fast food jest możliwe, jednak w największym stopniu dotyczy zaburzenia funkcjonowania szlaku nagrody (21 badań) [...]
[...] H. Ciborowska, A. Rudnicka. “Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” Wydawnictwo PZWL, WYDANIE III. Protani M1, Coory M, Martin JH.Effect of obesity on survival of women with breast cancer: systematic review and meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20571870 https://handbooks.iarc.fr/docs/OrganSitePoster.pdf
[...] Bueno, N., De Melo, I., De Oliveira, S., & Da Rocha Ataide, T. (2013). Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: A meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition, 110(7), 1178-1187. doi:10.1017/S0007114513000548
[...] A1. “The effects of high-intensity interval training vs. moderate-intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta-analysis” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28401638 Shelley E. Keating, 1 ,* Elizabeth A. Machan, 1 Helen T. O'Connor, 1 , 2 James A. Gerofi, 2 Amanda Sainsbury, 2 [...]
[...] objętość treningową (większa hipertrofia) zwiększa przepływ krwi w mięśniach (to może tłumaczyć efekt ergogeniczny, z mięśni szybciej są usuwane np. mleczany i inne metabolity np. jony wodoru, a szybciej dowożone składniki odżywcze np. aminokwasy i glukoza) redukuje odczuwanie mikrourazów, czyli bólu mięśniowego po treningu (odnotowano [...]
[...] hormonów regulujących głód i sytość. Kalorie nie są sobie równe, bo jest to miara pomocnicza, syntetyczna, nie odzwierciedla wpływu pokarmu na odczuwanie sytości, odpowiedź metaboliczną itd. Nie rozdzieraj szat, z powodu tego, że zdarzyło Ci się zjeść hamburgera, czekoladę czy pizzę, tylko niech jedzenie niezdrowych pokarmów nie stanie się [...]
[...] na system sercowo-naczyniowy, dla wielu diet brakuje danych odnośnie stosowania ich powyżej kilku tygodni czy miesięcy, dlatego trudno realnie ocenić ich skuteczność, wg metaanalizy badań Johnston BC, Kanters S i wsp. z 2014 roku , obejmujących 7286 osób: największa utrata wagi była powiązana z dietami niskowęglowodanowymi [...]
[...] substancja kontrolowana zgodnie z wykazem III, a także zabroniony w sporcie wyczynowym przez Światową Agencję Antydopingową. W organizmie 19-norandrostendion jest szybko metabolizowany do nandrolonu, znanego również jako 19-nortestosteron. Nandrolon to nic innego jak nieco zmodyfikowana cząsteczka testosteronu. Jest jednym z najstarszych i [...]
[...] deprivation in adult humans” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3039272/ “Effects of aerobic exercise performed in fasted v. fed state on fat and carbohydrate metabolism in adults: a systematic review and meta-analysis”. Br J Nutr. 2016 Sep 9:1-12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27609363 “Fatty Acids, Obesity, and Insulin [...]
[...] w praktyce klinicznej jako leczenie wspomagające NAFLD. Thiagarajan P. et al. L-carnitine supplementation in non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis. World J Meta-Anal. 2020 Tauryna – szczególny aminokwas występujący naturalnie głównie w owocach morza, rybach i mięsie. W niedawno opublikowanym opracowaniu [...]
[...] dyskusji np. dotyczącej regulacji stężenia estrogenów u mężczyzn. Jeśli już, to lekarz zasugerowałby się raczej wynikami randomizowanych badań klinicznych (RCT) lub wynikiem meta-analizy badań naukowych (dlaczego? Odsyłam do hierarchii dowodów naukowych). Dlaczego nazywa się autorów cytowanego opracowania „uczonymi idiotami”? Autorzy cytowanego [...]
[...] zaś IGF-1). Tak samo jest z testosteronem (na budowanie masy ma wpływ DHT i estradiol powstające z testosteronu wskutek różnorakich przemian). GH jest stosunkowo słaby. W meta analizie 44 badań, tylko 8 dobrze kontrolowanych badań wykazało wzrost wydajności mięśni przy stosowaniu rhGH. Były to osoby młode i dobrze wytrenowane. Owszem, [...]
Podział treningu to niekończąca się opowieść. Każdy program ma swoich zwolenników, nawet ten najgorszy. Latami obserwuję ludzi, którzy nie osiągają żadnego postępu w treningu, a mimo to nic nie zmieniają. Podsumowanie Jeśli osiągasz mniej, niż 160 kg w przysiadzie, 140 kg w wyciskaniu i 200 kg w martwym ciągu, to zapewne najwięcej korzyści [...]